Gusztustalan ami itt folyik. Megmondom őszintén forog a gyomrom... gratulálok Norbi kiakasztottál. Szeretném beidézni ide Retkes Úr michigani hozzászólását, mert ez is - mint ahogyan több más dolog itt a MaSzimon belül csak falra hányt borsó (lett). Hiába írja le az ember, el sem olvassák, vagy ha elolvassák, annak tartalma a legcsekélyebb mértékig sem marad meg a fejekben.
RPeti írta:
Oválra setet készíteni nem varázslat. Tekergetni kell az autót jobbra balra, az összes létező és állítható paramétert egyesével és menni egy mért kört, ami ~30-31mp. Felvezetővel együtt nagyságrendileg 1perc. Roadra tesztelni ~háromszor ennyi ideig tart, mégis van aki beletesz néhány száz kört egy pályába.
Akik ismernek tudják, hogy amikor van időm, sokat tesztelek, oválra főként. Gondolom a köridők alapján is sejthető, hogy Gingerrel közösen készítettünk rengeteg melóval (figyelem, a már emlegetett fejenként több száz kör teszttel) egy alap settet, azzal mentünk mindketten.
(...)
@Mindenki
Miért lett annyira természetes, hogy oválon kapunk setupot majd valakitől? Road-on nem divat a setup osztogatás (vagy legalábbis én kimaradok belőle
), bárkinek bármekkora a lemaradása. Ott miért nem természetes, hogy várjátok a settet? Miért van az, hogy néha a legprofibbak is elindulnak rossz irányba és szárnyállásokat kérdezgetnek? Nem 30-40 kör teszt után, hanem mindezt úgy, hogy benne van legalább 200kör a kezükben. Az mennyi idő? Mennyi energia?
Tiszta víz a pohárba:
Ha nem szivárogtattuk volna ki a settet, jelen állás szerint köbö Gingerrel versenyeznénk az első két helyért. A szivárogtatásnak mindig az lett a vége, hogy nagyjából mindenkihez eljutott, mert ez így etikus. Van akitől kifejezetten azt kértem, hogy senkinek ne küldje tovább, biztos vagyok benne, hogy nem is tette.
(...)
Nem a 0-s diffiktől lesz jó a köridő, mert önmagában az is semmi. Nem a lágyabb futómű a jobb, mert ez sem biztos.
Valamit szerintem, a közösségépítés szellemében, el kellene döntenünk. Legyenek publikusak a setupok, vagy tiszteljük meg annyival a másik beleölt energiáját, hogy nem várjuk el hogy helyettünk dolgozzon. Időről időre, ugyanez történik itt a fórumon.
Oválon ha valaki gyorsabb nálatok, akkor feladjátok a setupolást, mert úgyis mágus meg varázsló meg ilyenek. Ugyanaz az autó, ugyanazok a beállítások és ugyanazok a setupolás alap szabályai. (súlypont balra, kerékdőlések asszimetrikusan max értéken, bal oldalt pluszban, jobb oldalt minuszban).
A Maszim előtt csak Rallyztam, ott sosem csináltam titkot a setupjaimból, bárkinek bármikor szívesen elküldtem, mert ha a saját settemmel vernek meg, akkor lassabb vagyok. Ennyi. Itt Road-on is szoktam setupot küldeni ha azt látom, hogy valaki szenved, netalán kéri hogy segítsek. Ilyen viszonylag ritkán van, mert lassú vagyok. Oválon viszont szinte soha senki nem kér (kivéve Dietrich
) tőlem/tőlünk, mert úgysem adunk. Ebbe a pályába szerény becsléseim szerint 1000 köröm van, mindenki döntse el, hogy ez sok vagy kevés.1000 kör teszt után szeretném eldönteni, hogy odaadom valakinek vagy sem, ez nem az irigységről szól. Most már ezt sem lehet, mert a társaság egyik fele még mindig vacak, lassú, instabil settel megy, ahelyett hogy segítséget kérne, jelezné hogy elakadt. "2 set van, vagy megkapom a tutit vagy hagyom a francba, esetleg békés átmenetként elfogadom, hogy lassú vagyok".
Összegezve:
Az a bajom, hogy Road-ra a társaság nagy része rászánja az időt, hiszen pályát kell tanulni, setupolni kell, féktávokat meg kell találni, tesztelni kell a gumikopást, stb stb. Oválon csak körbe-körbe kell menni, emiatt nem is kell készülni annyit, setupot meg majd ad valaki, eddig is adott.
Itt állunk teljesen tanácstalanul, hogy mit tegyünk. Van akinek van már a mezőnyből normális settje, van aki még mindig egy rossz alapokat tartalmazóval küzd. Ez minden csak nem igazságos, és ez jól látszik a tesztversenyeken is. Szerintem az sem igazságos, hogy valakik 1000körön keresztül tesztelik a setupjukat és ebből az utolsó 750kör teszt eredménye 0,2mp körönként, odaadják mindenkinek. Egyszerűen nem éri meg többé setupolni és keresni az ezredeket. Megnézem egy körét a versenyzőnek az ívek miatt, betöltöm a setupját, és megyek 2századdal rosszabb időt, ennyi energia és idő spórolás mellett jó az.
Uraim, akkor itt van.
Legyen.
ftp://87.229.108.129/VERSENYZES/INDYCAR ... 3_alap.svm
Tessék, lehet próbálkozni. Hangsúlyozom, előre, ez egy stabil és jó set, amit pontosan 12 kör alatt raktam össze erre a pályára. 12 kör alatt ami kalkulációm szerint pontosan arra lesz elég, hogy 2-3 tizeddel lassabb köröket lehessen menni vele, mint amivel - reményeim szerint - majd további 1000 kör gyakorlás után lehetne. Itt a setup. A használati utasítás annyi, hogy tekergetni kell az anti-rollt, és a castert, izlés szerint, kinek alul/felül kormányozott-e az autója. Mint az látszik, őrületesen bonyolult dolog ám oválra setupot gyártani, de ugye felesleges kérnem azt is, hogy nézzétek meg az értékeket, azt, hogy mi hova van tekerve, mert ezt a kis időt sem szánnátok rá. Igen, tessék itt a setup. Igen, padlógázas, nem kell törődni az ívekkel, a huplikkal a sebességgel, nem kell törődni a szárnyakkal, a felfüggesztés mozgásával, terhelésével , nem kell törődni a pálya hőmérséklettel, a gumi és üzemanyag kopással. A fogyasztás sem számít, a felvezető és levezető kör sem... Halkan megsúgom, ha valaki egy kicsit utánanéz ez utóbbiaknak, az megnyeri azt a 2-3 tizedet.... és nem a setup tekergetésével fogja ledolgozni azt. Ja, majdnem elfelejtettem! A kormányzárat állítsátok be - ha nem megy, írjátok ide a fórumra, majd segítünk abban is (plusz 2 kör rászánt idő).
...és a legnagyobb haszon tudjátok, mi? Az, hogy akkor most nyugodtan lehet készülni az MTCC-re, és az F1 tesztre. Ott gondolom lesz idő 1000 körre, a századok faragására, meg Norbi, hála Istennek nyugodtan mehet az iRacing is - az is belefér, mert itt a setup(!), spóroltam neked (nektek) pontosan 12, azaz 12 kört az életetekből, az ezen a pályán testvérek között is 6 perc.

Oválversenyekben tapasztalatlanabb versenyzőtársaimnak lehet, hogy fél óra.
Benga'bá! Én szeretlek, becsüllek, de a fene egye meg, miért nem veszel annyi fáradtságot, hogy ránézel a pálya rajzára a fórumon. Ott van fönt! Lehet, hogy még fel is tűnne, hogy hasonlít Michiganre és akkor azzal a setuppal ami nálad van, el is kezdhetnéd a saját 12 köröd - elárulom, hogy nem rossz az ide, sőt - lehet, hogy ugyan annyi ideig tartana az egész, mint beírni ide a fórumba, hogy legyen "egyensetup", nem értesz hozzá... de tudod mit? Én sem értek a road setupokhoz, így javasolom, hogy legyen az MTCC-ben is egyen setup. Voodoo, vagy valamelyik MTCC menő biztosan gyár majd egyet nekünk. Ja, hogy mégsem olyan jó ötlet? Bocccsssss....
Komolyra fordítva a szót. Aki esetleg lenne olyan bátor és a verseny előtt menne egyetlenegy kört is a pályán és spórolna nekünk, nekem további időt - kipróbálta a setupot és rájön valami turpisságra, kérem ossza meg velem, vagy a többiekkel, biztosan hasznos lesz.
...
A legjobban azt sajnálom, hogy vannak itt új srácok - ha kevesen is, akik lelkesek és rászánják az időt és piszok gyorsan tanulnak. Igazi tökös srácok (Misi, vagy Bodnar Úr), akik értik és érzik is, hogy mit, és hogyan kellene csinálni a sírás leghalványabb jele nélkül. Már többet tudnak egy oválos setupról, mint mondjuk Norbi, aki körülbelül a 35713. oválversenyén lenne túl de inkább beírja, hogy "legyen egyensetup és akkor jövök"... hát ez az igazán szomorú.
Sajnos nem való nekünk az oválversenyzés. Dehogy való! Mint ahogyan azt fent Peti leírta, teljesen fals kép alakult itt ki erről az egész műfajról és ezen nem hiszem, hogy lehet változtatni. Nagyon sajnálom mindezt. Én feladtam a reményt. Köszönöm.